"Şiirin Peşinde Bir Ömür: Mehmet İsmail"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet İsmail için ÇOMÜ Troia Kültür Merkezi'nde iki bölümden oluşan bir program düzenlendi.

Panele Fen Edebiyat Fakültesi (FEF) Dekanı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Eğitim Fakültesi Dekanı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ramazan Gülendam, FEF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammet Erat, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Doç. Dr. Mehmet İsmail'in şair, yazar ve bilim insanı kimliklerinin ele alındığı programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ramazan Gülendam, ''Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak, çağdaş Türk şiirinin yüz akı olan Mehmet İsmail'i 17 yıldır bünyesinde ağırlamaktan onur duyan Bölümümüz, bu programı şairimize bir şükran nişânesi olarak düzenledi. Organizasyona destek olan başta Rektörümüz Prof. Dr. Sedat Laçiner'e, tüm idarecilere, akademisyenlere ve ÇOMÜ Hisar Fikir ve Sanat Araştırma Topluluğu üyesi öğrencilere teşekkür ederim.'' dedi.

Programa, Doç. Dr. Mehmet İsmail'in Helsinki'de yaşayan kızı Gülzâr İsmail de katılarak babasına büyük bir sürpriz yaptı. Gülzâr İsmail, konuşmasında şunları ifade etti: ''Mehmet İsmail'in yani ünlü ve örnek bir insanın evladı olmak kolay değil. Herkes bu sorumluluğu taşıyamaz. Ünlü bir insanın evladı olunca o soyadının altında kalmamak için daha çok uğraşmak gerekiyor. Ben de bizzat Gülzâr İsmail olarak bir şeyler başarmaya çalıştım. Tabii ki babam hep arkamdaydı ve bana destek oldu.'' Sözlerine babasının kitaplara olan bağlılığından bahsederek devam eden Gülzâr İsmail, ''Babam herşeyden tasarruf ederdi ama kitaplarına harcadığı paradan asla tasarruf etmezdi. Bize, ‘kitaplar size gerçek insan olmayı öğretir‘ derdi. Ben babamı bir pınara benzetiyorum; pınarın üstü kapatılabilir ama o pınar yeterince güçlüyse kendine mutlaka yeni bir yol bulur'' dedi.

Yapılan konuşmaların ardından söz alan Doç. Dr. Mehmet İsmail, ''İnsanlığın en büyük keşfi, kuşkusuz kitaptır. Kitap, en önemli fikirleri içinde barındırıp geçmişten geleceğe yol alan bir gemiye benzer. Eğer yanınızda kitap varsa yalnız değilsiniz'' dedi. Mehmet İsmail, katkılarından dolayı herkese teşekkür ettikten sonra 'Unuttuğun Yerdeyim' isimli yeni kitabını tanıtarak şiirlerini okudu.

Programın ikinci bölümünde Prof. Dr. Ramazan Gülendam'ın moderatörlüğünde yapılan panele, Kültür Üniversitesi'nden Prof. Dr. Vahit Türk, Prof. Dr. Ömür Ceylan, Öğr. Gör. Rekin Ertem ile Avrasya Yazarlar Birliği'nden şair Ali Akbaş ve yazar İmdat Avşar konuşmacı olarak katıldı.

Panelden sonra Mehmet İsmail ‘Unuttuğun Yerdeyim' isimli yeni kitabını imzaladı.