Prof. Dr. Robert Dankoff'a "Fahri Doktora" Unvanı Verildi

Fahri Doktara unvanı için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde bulunan Prof. Dr. Robert Dankoff ve beraberindeki heyet, Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner'i makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) senatosu tarafından dünyanın en önemli Türkologlarından Prof. Dr. Robert Dankoff'a "Fahri Doktora" töreni ÇOMÜ Troia Kültür Merkezinde gerçekleşti. Törene, Vali Güngör Azim Tuna'nın yanı sıra Çanakkale protokolü ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan tören müzik dinletileri ile devam etti.

Müzik dinletilerinin ardından protokol konuşmalarına geçildi. Konuşmalar sırasıyla ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ile Vali Güngör Azim Tuna tarafından gerçekleştirildi.

İngilizce olarak Türkçenin abidelerini inşa ediyor

Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner konuşmasında fahri doktora ünvanının anlam ve önemi hakkında bilgiler vererek, Türkçeye, Türkoloji'ye çok büyük hizmet etmiş biri olan Prof. Dr. Robert Dankoff'un çalışmaları ile Türkçeye verdiği katkıları dile getirdi:

''Prof. Dr. Robert Dankoff belki de çoğu Türk gencinin okumadığı Türkçe'nin klasikleşmiş eserlerini İngilizce'ye çevirmiş bir kişi. Son olarak da Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi konusunda yapmış olduğu çalışmalarla Türkçeye gerçekten çok büyük bir katkı verdi. Bir diğer anlamla İngilizce olarak Türkçenin abidelerini inşa ediyor. Aynı zamanda çevirileriyle Türkçenin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlıyor.''

Prof. Dr. Robert Dankoff ile beraberliğin ilk ve son olmamasını ifade eden Prof. Dr. Laçiner, Piri Reis üzerine çalışma yapmak isteyen Dankoff'u Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde çalışma yapmaya davet etti.

Türk Dili ile yoğrulmuş bizden biri

Vali Güngör Azim Tuna konuşmasında Prof. Dr. Robert Dankoff'un bir yabancı değil Türk Dili ile yoğrulmuş bizden biri gibi olduğunun altını çizerek, Dankoff'un çalışmaları ile Evliya Çelebi Seyahatnamesinin Türk Dili, kültürü ve düşünce hayatı için ne kadar büyük bir hazine olduğunun farkına varıldığının vurgusunu yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından fahri doktora tören programına geçildi. Prof. Dr. Robert Dankoff'un özgeçmişinin Öğr. Gör. Öznur Benderlioğlu Doğangün tarafından okunmasının ardından ÇOMÜ Senatosu'nun aldığı fahri doktora kararı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar tarafından sunuldu. Sonrasında ise fahri doktora payesi Prof. Dr. Robert Dankoff'a törenle takdim edildi.

Fahri doktora töreninin ardından Prof. Dr. Robert Dankoff bir konuşma yaptı. Dankoff konuşmasında bugünlerde sık sık eski hocalarının aklına geldiğini belirterek iki ümidi olduğunu şöyle dile getirdi: ''İki ümidim var. Birincisi, hocanız dost olsun ve dostunuz hoca olsun; ikincisi, hoca olarak talebelerinize konunuzu hem nakledin hem de sevdirin''.

Prof. Dr. Dankoff, 48 yıl önce geldiği Türkiye'de öğrendiği ilk şiir olan Yahya Kemal'in ‘Rindlerin Ölümü' adlı şiiriyle konuşmasını sonlandırdı.

Törenin ardından öğleden sonra iki oturum olarak düzenlenen panele geçildi.