Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Hilmi Yavuz'a Fahri Doktora Ünvanı Verilmesi

Yazdığı pek çok şiir, deneme, makale ve yayımladığı onlarca kitapla edebiyat ve felsefe alanında söz sahibi olan Hilmi Yavuz'a Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı Troia Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle verildi. Tören öncesi Hilmi Yavuz ve beraberindeki heyet Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner'i makamında ziyaret etti.

Törene Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Belediye Başkan Vekili Belgin Akpınar, Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, Milletvekili Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Prof. Talat Sait Halman, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ve konuk öğretim üyeleri Prof. Dr. Şaban Sağlık, Prof. Dr. Burhanettin Tatar, Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tokel, Doç. Dr. Cüneyt Issı ile üniversite yöneticileri, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan tören Öğr. Gör. Mete Gökçe yönetimindeki polifonik koronun müzik dinletisi ile devam etti.

Müzik dinletisinin ardından protokol konuşmalarına geçildi. Konuşmalar sırasıyla Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Prof. Dr. Talat Sait Halman, Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Prof. Dr. Mustafa İsen ve Vali Güngör Azim Tuna tarafından gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, destansı bir tarihin yazıldığı, Truva'nın, Çanakkale Savaşları'nın anayurdu, Türkiye'nin manevi başkenti Çanakkale'ye hoşgeldiniz diyerek konuşmasına başladı. Laçiner, ondokuz yaşındaki üniversitenin dokuzuncu fahri doktora ünvanını vereceğini belirterek fahri doktora ünvanının anlam ve önemi hakkında bilgiler verdi. Hilmi Yavuz'un geçmiş ile gelecek arasındaki bağı edebiyat üzerinden çok kuvvetli kurduğunu belirten Laçiner, onun abideleşmiş bir isim olduğunun altını çizerek şunları söyledi: ''Millet edebiyatı olan insan demektir. Hilmi Yavuz, bizleri kalabalık olmaktan çıkaran ve millet haline gelmemizi sağlayan kişidir''.

Mardin Artuklu Üniversitesi RektörüProf. Dr. Serdar Bedii Omay da büyük bir mütefekkir ve usta bir şair olan Hilmi Yavuz'un halkın menfaatlerini düşündüğünü belirterek onun Türk edebiyatına olan katkısının çok önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin ilk Kültür Bakanı olan Prof. Dr. Talat Sait Halman ise edebiyat ve şiir hayatı için bugünün önemli olduğunu ifade etti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin verdiği bu şeref payesi için Türk edebiyatı ve kendi adına iftihar ettiğini belirten Halman, öğrencilere de seslendi. Halman, onlara ''Hilmi Yavuz gibi olmaya çalışın'' dedi. Yavuz'un edebiyat alanında çok büyük hizmetleri olduğu belirten Halman, onun gökkuşağının yedi rengini kendi içinde barındırdığını kaydetti. Bunların, kırmızı=şair, turuncu=düşünür, sarı=öğretim üyesi, yeşil=köşe yazarı, mavi=eleştirmen, lacivert=çevirmen, mor=hiciv ustası olduğunu söyleyen Halman, gökkuşağının yedi renginin her birinin dipdiri olduğunu da sözlerine ekledi.

Eski Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik; 75 yılı dolu dolu geçmiş bir ömürden söz ettiklerini ifade ederek, Yavuz'un en önemli özelliğinin gelenekten geleceğe bir köprü oluşturmak olduğunu belirtti. Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: ''Divan şiirini bilir, modernize ederek kendi eserlerine yansıtır. Klasik edebiyata da körü körüne karşı çıkanları anlamaz. Zıtları birleştiren adamdır. Bunlardan güzellikler çıkarmıştır. Türkiye'deki bütün renkler Hilmi Yavuz'da kendisini bulabilir''. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen ise Hilmi Yavuz'un çok yönlü bir kültür adamı olduğunu, ÇOMÜ'nün böyle bir ödül vererek çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirtti. Yavuz'un, şiiri bir aydın sorumluluğuyla, ciddiyetle ele aldığını dile getiren İsen, onun zengin kültürel birikimini başarıyla önümüze serdiğini de sözlerine ekledi.

Vali Güngör Azim Tuna ise sanat eserleri sayesinde insanların nasıl bir duygu durumu içinden geçtiğinin görüldüğünü belirterek bu anlamda da edebiyatın, şiirin öneminden bahsetti. Vali Tuna şairlerin eşyanın sırrına vakıf olduğunu söyleyerek, Hilmi Yavuz'un edebiyat alanına değerli katkılar yaptığını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından fahri doktora tören programına geçildi. Hilmi Yavuz'un özgeçmişinin Doç. Dr. Gülgün Yazıcı tarafından okunmasının ardından ÇOMÜ Senatosu'nun aldığı fahri doktora kararı Prof. Dr. Arzu Mirici tarafından sunuldu. Sonrasında ise fahri doktora payesi törenle Hilmi Yavuz'a takdim edildi. Yavuz'a ÇOMÜ fahri doktora cüppesi ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ve Mardin Artuklu Üniversitesi Prof. Dr. Serdar Bedii Omay'ın yardımlarıyla giydirildi. Salonda bulunanlar cüppenin takdimine ayağa kalkarak şahitlik ettiler.

Hilmi Yavuz'a fahri doktora beraatı ise Vali Güngör Azim Tuna tarafından takdim edilirken, ÇOMÜ fahri üyelik kimlik kartı Prof. Dr. Mustafa İsen tarafından verildi.

Tören için özel olarak hazırlanan plaketin Hilmi Yavuz'a takdimi ise Doç. Dr. Hüseyin Çelik tarafından gerçekleştirildi.

Fahri doktora töreninin ardından Hilmi Yavuz bir konuşma yaptı. Yavuz konuşmasında böylesine anlamlı bir ödül aldığı için en kalbi şükranlarını sunduğunu belirtti.

Törene katılan konuklara Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner tarafından hediye takdimi yapılmasının ardından Hilmi Yavuz'un eserlerini konu alan panele geçildi. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Gülendam'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Prof. Dr. Şaban Sağlık, Prof. Dr. Burhanettin Tatar, Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tokel ve Doç. Dr. Cüneyt Issı birer konuşma yaptılar.

Panelin ardından Okutman Mehmet Ali Emir ve Aydın Tekindor'dan oluşan müzik grubu bir müzik dinletisi sundu. Müzik dinletisinin ardından ise Hilmi Yavuz'un şiir dinletisi büyük bir keyifle dinlendi.