Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

"Bölümümüz Geleneksel Türk Halk Tiyatrosu Üstatlarını Ağırladı"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından organize edilen ''Geleneksel Türk Halk Tiyatrosu Paneli ve Zilli Şıh Gösterisi'' Troia Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Tekerek ve Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Türkiye Milli Merkez Başkanı Mevlüt Özhan'ın katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Gülendam yaptı. Prof. Dr. Gülendam, Geleneksel Türk Tiyatrosuyla ilgili kısa bilgiler aktardığı konuşmasında, ''Unutulmaya yüz tutmuş bu geleneksel türlerimizi siz gençlere tanıtmak amacıyla Bölüm olarak bu alanın en yetkin iki ismini davet ettik. Kendilerine, davetimize icabet ettikleri için huzurlarınızda teşekkür ederim'' dedi.

İki kısımdan oluşan etkinliğin ilk kısmında, Haşmet Zeybek'in yazdığı ve 2006 yılından beri Prof. Dr. Nurhan Tekerek tarafından oynanan ''Zilli Şıh'' adlı meddah gösterisi sahnelendi.

İzleyicilerin keyifle izlediği Prof. Dr. Tekerek'in gösterisinin ardından etkinliğin ikinci kısmında Geleneksel Türk Halk Tiyatrosu Paneli gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Prof. Dr. Nurhan Tekerek, Türk Tiyatrosu'nun gelişiminden yola çıkarak geleneksel tiyatroya değinirken tiyatro geleneğini şekillendiren tarihsel ve sosyal olayın Tanzimat Dönemi olduğunu ifade etti. Bugünkü Çağdaş Türk Tiyatrosu'nu besleyen iki kaynak olduğunu söyleyen Tekerek, ''Bunların bir ayağını Batı Tiyatrosu geleneği diğer ayağını ise bizim geleneksel tiyatromuz oluşturuyor'' dedi.

Türk Tiyatrosu'nun, Modern Dünya Tiyatrosu'nun yararlanabileceği bir kaynak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tekerek, geleneksel tiyatroyu korumanın gerekliliğinin yanı sıra özgün Türk Tiyatrosu'nun oluşturulması yolunda geleneksel kaynakların yeni özelliklerinden faydalanmak gerektiğinin altını çizdi.

Panelin diğer konuşmacısı Mevlüt Özhan, Köy Seyirlik Oyunları hakkında bilgiler verdiği konuşmasında, Köy Seyirlik Oyunları'nın yapısı ve oynanış tekniği yönüyle geleneksel Türk Tiyatrosu türleri arasında farklı bir yeri olduğunu ifade etti. Özhan, bir Köy Seyirlik Oyunu örneği olan ''Koyun Yüzü''nü ve Karagöz oyununu izleyicilere sunduktan sonra Köy Seyirlik Oyunu'nun doğuşu, oyun kavramı, oyunda işlenen motifler ve bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.